Przyprawy rodem z gorącej Prowansji

Przyprawy rodem z gorącej Prowansji

Dowiedz się szczegółów w temacie francuskich win naturalnych na podstawie rzeczywistego przedsiębiorstwa i oryginalnych produktów.

Smaki Francji nie tylko kojarzą się z okolicami Paryża lub Bretanią. Prawdziwym ambasadorem francuskiej kuchni jest Prowansja, która jak wiadomo jest ulokowana w południowej części kraju. Tamtejsze przyprawy mają bardzo specyficzny, wręcz intensywny smak. Oto kilka przykładów cech, które posiadają prowansalskie przyprawy. Co ważne, powinien je mieć na stanie każdy, szanujący się sklep francuski w Polsce.

Zamknięte w młynku

Po czym poznać typową, prowansalską mieszankę przypraw? Chociażby po tym, że jest ona zamknięta wewnątrz charakterystycznego młynka. Zwykle opakowania te są skonstruowane w ten sposób, by można było układać je w ładnie prezentujące się stosy. Zastosowanie młynka nie jest rozwiązaniem wprowadzonym w sposób przypadkowy. Wręcz przeciwnie – dzięki niemu posiadacz przyprawy będzie miał pewność, że jej smak i aromat będą wyjątkowe i intensywne.

Polecamy  Inspirujące przepisy kulinarne

Oryginalne połączenie

Sól prowansalska to prawdziwy wyjątek, jeśli chodzi o kuchnię francuską. Jest to specyficzna w smaku, jednorodna przyprawa, która (jak na prowansalski sposób przystało) jest zamknięta w specjalnym pojemniku. Pozostałe przyprawy są już nieco bardziej różnorodne. Tak jest chociażby w przypadku soli ostrej, która jest połączeniem wspomnianej soli prowansalskiej, papryki, chili i kilku innych, aromatycznych dodatków. Zaletą tego ważnego składnika dań jest jego ostry smak. Docenią go zwłaszcza te osoby, które stawiają na bardziej wyraziste smaki

Papryczka w… galaretce

Galaretka o smaku papryczki, to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie niebagatelne smaki i aromaty. Zaletą tej przyprawy jest jej specyficzna forma, która może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. Na pozór ta czerwona galaretka wygląda jak zwykły, słodki dodatek do ciasta. Jej prawdziwy smak można odkryć dopiero wówczas, gdy skosztuje się jej kilku kęsów.

Polecamy  Kartony na ciasto - jak przechowywać i transportować wypieki?

Prawie każdy działający w Polsce sklep francuski, ma w swej ofercie przyprawy rodem z Francji. Trzeba jednak pamiętać, że tylko niektóre mają w asortymencie produkty o bardzo zróżnicowanym, wręcz regionalnym smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *